Ukorak s vremenom

NAPRETKOV I AKADEMIJIN DAN ZAHVALNOSTI 2017.

Dan zahvalnosti u Napretkovu domu u Mostaru

Evo ove godine su Hrvatsko kulturno društvo Napredak po deseti put, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti po peti put u Mostaru proslavili Dan zahvalnosti. I ovom prigodom upućena je poruka ponosa, uspjeha i nade da je hercegovačka  mladež, prema brojnim svjedočanstvima izdanak najsposobnijeg naroda i stanovnici najbogatije pokrajine. Prisjetili smo se i riječi sina ovog krša a svjetskog stručnjaka dr. Zdenka Hercega: „Obrazovanje, odnosno stjecanje novih znanja i vještina, uistinu je moć… To je istinsko ulaganje u sebe, u vlastitu budućnost, ali i u napredak zajednice… vjerujte, to je prava moć.

Usavršavanje u Napretkovim radionicama je privilegij koji mnogima otvara mnoga vrata, ali i velika odgovornost koje moraju biti itekako svjesni… Stoga moramo biti zahvalni! Jer zahvalnost je najveća od svih kreposti-vrlina i majka svima ostalima (Ciceron). Zahvalnost je stav bića prema cijelom svijetu. Trebamo drugima zahvaljivati, bilo zato što su dobri bilo zato da bi dobrima postali! Zahvaljuj se i za sve ono koje ima doći, za sve ono koje je u procesu ostvarenja, jer ćeš time to ubrzati. Zahvalnost je vrednija od molitve. Ako zahvaljujete svojim neprijateljima, otkrit ćeš da duboko u korijenima zahvalnosti leži snaga oslobođenja od neprijateljskih utjecaja. Zahvalnost je slikanje ružnoga u lijepu sliku. Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao. (Dostojevski)

U utorak 20. lipnja 2017. u Napretkovu domu u Mostaru, u večernjim satima održan je svečani koncert povodom završetka školske i akademske 2016/2017. godine.

U programu su sudjelovali:

Ženska klapa „Bura“, pjevačica Sanda Pandža, športski plesni klub „ Zrinjski“, glazbena skupina „ Pjevanjem do zdravlja“, te Napretkovi mladi glazbenici na klaviru, gitari i violini.

Voditeljica programa bila je mlada studentica prava i pjevačica Sanda Pandža.

Svečanost su kao i uvijek otpočele djevojke iz ženske klape ‘Bura’ osnovane 2015. g. , ujedno i članice zbora Pro musica koji vodi don Dragan Filipović. Otpjevale su nam čak tri prelijepe pjesme: Zdravo budi Marijo, Ženi se Vidoje i Boka je vječna.

Nakon njih nastupili su baletani plesne skupine Zrinski iz glazbene škole Brotnjo Čitluk koju vodi prof. Martina Mladinović. Izveli su tri svoje koreografije. Prvi je nastupio dječak David Azinović i otplesao jazz dance na temu Cheek to Cheek, potom je David zajedno sa djevojčicama otplesao isto jazz dance na temu Close your eyes and do balet steps. Na kraju plesa je djevojčica Leona Marjanović u prelijepoj baletnoj haljinici otplesala koreografiju na temu Paquita.

Iza veselih baletana nastupila je glazbena skupina Pjevanjem do zdravlja koju vodi gđa Ubavka otpjevavši dvije prelijepe pjesme La musica di note i Duša duše od Zdenka Runjića.

Već smo navikli da ove Napretkove svečanosti svojim milozvučnim glasom obogati naša mlada pjevačica Sanda Pandža, koja je ovaj put imala ulogu i voditeljice ovoga programa. Ona nam je otpjevala Aleluju na engleskom jeziku. Bilo je prelijepo slušati ju.
E sad je došao red na Napretkove mlade glazbenike da nam pokažu što su kroz cijelu ovu godinu marljivo vježbali. Prvo su nastupili mladi gitaristi pod vodstvom svog prof. Mateja Repca. Karla, Ivana, Luka, Dragan i Domenika uz pjesmu su nam odsvirali sljedeće skladbe: Evo san ti doša, Bethovenovu Odu Radosti, te Lete, lete, laste.

Ove godine dobili smo još jednu mladu pjevačicu koja ide u O. Š. Petra Bakule iz Mostara, a to je Karla Knezović koja nam je otpjevala pjesmu od Doris Dragović Malo mi za sriću triba.

Potom su na red došle i djevojčice za klavirom. Prvo je Glorija Miličević odsvirala skladbu Razgovor, iza nje Tomica je izvela Bethovenov komad za klavir u A- molu, a na kraju je Petra Milićević odsvirala Štapiće. Njihova voditeljica je mlada prof. Paula Jurić. Uživali smo.

Koncert su završile mlade violinistice koje vodi prof. Anica Ištuk. Djevojčica Maja Prusina odsvirala je I. stavak koncerta za violinu H- molu od Oscara Riedinga, a Lana Kujundžić skladbu od A. Jenkingsa Ples vila.

Između brojnih čestitaka što smo ih ove godine primili za DESETI Dan zahvalnosti Hrvatskog kulturnog društva Napredak i PETE obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izdvajamo onu što nam je uputio devedesetgodišni Dragan Hazler iz Basela:

Hrvatskom akademiku Prof. Dr. fra Andriji Nikiću – predsjedniku HAZU u MOSTARU i NAPRETKA u MOSTARU

Divim se, dragi i poštovani ANDRIJA Tvojim organizatorskim pothvatima, u kojima uvijek ŽANJEŠ TI i svi Tvoji ŽETEOCI zavidne uspjehe.

S moje strane iz Basela i iz HAZUDD-a iz čitave DIASPORE u velikom SVIETU imaš podršku u svome odličnome djelovanju u korist i potrebu VJERNIČKOGA HRVATSKOG NARODA.

Prosljeđujem Tvoj poziv i osobno pozivam sve ljude dobre volje i poštenih namjera da se odazovu Tvome POZIVU i da se uključe u sva djelovanja.

BOG i HRVATI! BOŽE, ČUVAJ I ŠTITI SVOJ DOBRI I DRAGI NAROD HRVATSKI! Odani Ti stari mladić DRAGAN HAZLER U SVIMA ULOGAMA ZA VJERNIČKI NAROD HRVATSKI U DIASPORI I U DOMOVINI HRVATA! Mir i dobro svima uz pozdrav Dragan.

Na kraju sve je pozdravio predsjednik HKD Napredak prof. dr. fra Andrija Nikić. Okupivši oko sebe sve sudionike, fra Andrija je zahvalio sudionicima brojnih radionica, podijelio zahvalnice zaslužnima, upozorio na nastavak usavršavanja u rujnu i pozvao sve na prigodnu zakusku s porukom:

„Sladak je dah proljetnog pljuska,
Pčelinje blago slatko je,
Slatka glazba, topi se,
No slađi je još jedva čujni glas zahvalnosti.“
(Thomas Gray).

 A M.  i A. N.

 


 

POZIV

 

MLADA LJETA, BUDUĆNOST SVIJETA!

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO “NAPREDAK”
I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI SA SJEDIŠTEM U MOSTARU

ORGANIZIRAJU

DAN ZAHVALNOSTI

U POVODU ZAVRŠETKA

ŠKOLSKE 2016/2017. GODINE

U UTORAK, 20. LIPNJA 2017. U 20 SATI

U NAPRETKOVOM DOMU U MOSTARU.

U PROGRAMU SUDJELUJU:

ŽENSKA KLAPA „BURA”,

MUŠKA KLAPA „STUDENAC”,

PJEVAČICA SANDA PANDŽA,

ŠPORTSKI PLESNI KLUB „ZRINJSKI”,

GLAZBENA SKUPINA „PJEVANJEM DO ZDRAVLJA”,

PREDSTAVLJANJE NAPRETKOVIH MLADIH GLAZBENIKA

NA KLAVIRU, GITARI, HARMONICI I VIOLINI

I DRUGI…

VODITELJICA PROGRAMA JE SANDA PANDŽA.

RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU U NAPRETKOV DOM U MOSTARU.

ULAZ JE SLOBODAN!

fra Andrija Nikić, predsjednik.

Mostar, lipanj 2017.