Ukorak s vremenom

NAPRETKOV I AKADEMIJIN DAN ZAHVALNOSTI 2016.

U Napretku održan koncert “Dan zahvalnosti” u povodu završetka školske 2015./2016. godine.

U programu su sudjelovali: ženska klapa „Bura”, pjevačica Sanda Pandža, Športski plesni klub „Erigo” Mostar, članice KUD-a sv. Ante Cim, te Napretkovi mladi glazbenici na klaviru, gitari i violini pod vodstvom Anđele Milas, Mateja Vrebca i Marka Begića. Voditeljica programa bila je Tina Laco.

Program je svojim pjesmama otpočela svima nam poznata ženska klapa „Bura” čiji je osnivač don Dragan Filipović. One su nam otpjevale tri svoje pjesme Neretvansko ravno polje, Sokole moj i Majka Maru kara. Nakon njih nastupila je naša mlada pjevačica Sanda Pandža koja nam je svojim milozvučnim glasom otpjevala dvije pjesme: More pelina od Marije Šerifović i Aleluju na engleskom jeziku, pjesmu iz Disneyevog crtića Shrek.

Nakon pjevačica nastupile su mlade baletanke iz plesnog kluba Erigo pod vodstvom Dajane Markotić. One su izvele dvije plesne točke iz njihove posljednje predstave, Frozen ili Sniježno kraljevstvo. Publika je zaista uživala u njihovom plesu.

Sad je došao red i na naše mlade glazbenike. Prvo su nastupili klavijaturisti koje uči Anđela Milas. I to ovim redom: Jelena Šimunović nam je odsvirala Menuet u G-duru, potom Petra Milićević sa skladbom Ljubavna serenada, zatim Glorija Miličević Old english tune, pa Leona Milas od I.B. Duvernoya Treću, Alen Delić je odsvirao Menuet 6 u G-molu i na kraju Ana Marija Kutle Menuet 2. Nakon pojedinačnog nastupa pjesmu Yesterday poznate grupe Beatles izveli su Glorija kao pjevačica i Alen kao pratnja na klaviru.

Nakon klavijaturista nastupila je mlada Lorena Borovac koja je na violini izvela skladbu Etida od Komadovskog. Njen učitelj je Marko Begić. Iza nje u tri grupe nastupili su mladi gitaristi pod vodstvom Mateja Vrebca. Prvo su nastupili najmlađi odsviravši nam neku skladbu, iza njih druga grupa odsvirala je Zeko i potoćić koju je pjevala djevojčica Karla. Treća i najstarija grupa odsvirali su melodiju pjesme grupe Valentino Volio bih da si tu i još jednu melodiju.

Glazbeni dio programa završile su članice HKUD-a sv. Ante iz Cima s gangom Naši fratri vjeru očuvali. Na samom kraju obratio nam se i predsjednik HKD Napretka fra Andrija Nikić zahvalivši svima na sudjelovanju, radu i trudu kroz proteklu školsku/akademsku godinu. Ispričao nam je jednu priču o Dobročinstvu i Zahvalnosti; Bog je jednog dana, nakon što je stvorio za sedam dana Svijet, prošetao svijetom i došao do neke osobe koja mu reče da se zove Dobročinstvo. Išao je dalje i došao do drugog osobe koji se zvao Zahvalnost. Upita Bog Zahvalnost poznaje li možda Dobročinstvo. Ona mu odgovori Ne. Bog ih je povezao. Tako i mi povezujemo Dobročinstvo i Zahvalnost. Ovom našom manifestacijom mi smo željeli povezati ova dva lika. Pa je u znak tomu fra Andrija svim učesnicima podijelio diplome i zahvalnice.

Voditeljica Tina Laco pročitala je nekoliko pristiglih čestitki.

Iz Basela nam je čestitao gosp. Dragan Hazler: „Utemeljitelju i Predsjedniku HAZU u Mostaru, Hrv. akad. Prof. Dr. fra ANDRIJI NIKIĆU – Predsjedniku Napretka Mostar

Dragi i poštovani fra Andrija i svi Tvoji suradnici i sljedbenici!

Zadivljen sam sa svima aktivnostima, koje predvodiš sa svojim suradnicima i sljedbenicima na Božjem putu!

Nemam dovoljno jakih riječi za pohvaliti sve Tvoje djelatnosti, koje sprovodiš sa svojim suradnicima i sve brojnijim sljedbenicima, među koje spada i ovo što najavljuješ i pozivaš na zajedništvo.

Najsrdačnije čestitam Tebi, svima vjernicama i vjernicima kao i novima – mlađima u Herceg-Bosni, koji slijede Bogom zacrtani put, kojim ih predvodiš.

Prosljeđujem primljeno na Hrvatske portale i na sve ljude dobre volje, koje HAZUD ima u adresaru. Ujedno molim primatelje, da šalju PORUKU na svoje prijatelje.

Neka Svevišnji Bog blagoslovi Tvoj – VAŠ kršćanski i općenarodni kulturni rad.

Pozdravljam kršćanski, prijateljski, akademski i domoljubno – odani Ti istomišljenik Dragan Mazler – predsjednik HAZUD-a u Baselu i osobno.”

Sjetila nas se i ovoga puta članica Europskog parlamenta: Poštovani fra Andrija, zahvaljujem Vam na pozivu na Četvrtu Izložbu likovnih radova sudionika radionice crtanja i slikanja za djecu, koja će se održati u srijedu, 15. lipnja 2016. godine u 19. sati.

Nažalost, tada ću biti u Bruxellesu te neću moći prisustvovati izložbi.

Srdačan pozdrav, Ruža Tomašić..”

„Vrli i dragi fra Andrija, Vaša misija od neopisive je važnosti. Dragi Bog Vam dao snage za nastavak te dragocjene djelatnosti. Srdačno Vaš brat u Kristu, Nikola H. Debelić, dr.dr.h.c., dopredsjednik Hrvatskog Nacionalno Etičkog Sudišta”

Poštovani fra Nikiću, zahvaljujem se na Vašem pozivu , ali zbog obveza nisam u mogućnosti prisustvovat ovom događanju. srdačan pozdrav – Katica Radoš Drmić – Viši samostalni referent za administrativno-tehničke poslove- Ministarstvo gospodarstva

Književnik Fabijan Lovrić iz Knina, uz ostalo je napisao: „Dragi fra Andrija, veseli svakog iskrenog domoljuba vaše kulturno i ino djelovanje glede hrvatskog puka, jer je duboko prožeto humanošću, ljubavlju i brigom za svoj narod i njegovu mladost kao temelj budućnosti. Čestitam i na ovom projektu, želim vam ugodu, a u uspjeh sam siguran…”

„Čestitam vam na uspjesima” poručila nam je Ružica Zovko. Dragi Andrija! Hvala na pozivu. Rado pratim Vaše stvari i vesele me. Puno pozdrava i svako dobro. Pozdrav i braći .. .fra Ante Kukavica

Iz Šibenika nam je stigla podulja čestitka. „Hvaljen Isus i Marija poštovani oče, hvala na pozivu, ali zbog loše financijske situacije, ne mogu sebi priuštiti put u Mostar iako bi to rado učinio. Naime da bih mogao uzdržavati sebe i svoju obitelj, moram gotovo danonoćno raditi, pa tako svaki ,,izlet,, postaje upitan, a pogotovo onaj za koji triba potrošiti vrime i novac. Ja Vam se zahvaljujem što se trudite i žrtvujete u spašavanju hrvatskog dostojanstva, jedinstva i opstojnosti na okupiranom vikovnom hrvatskom ognjištu, tj. na prostoru sadašnje tzv. BiH, ali ja kao hrvatski dragovoljac Domovinskog rata riskiram poput Purde i Marića, ako odem iz RH. Naime izdajnička ,,hrvatska,, vlast je izdala svoje branitelje našim krvnicima od kojih smo obranili Hrvatsku, pa nam četničkokomunistički krvoloci sude za obranu Hrvatske u Hrvatskoj, što je nezabilježeno u ljudskoj povjesti da poraženi agresor sudi pobjednicima koji su ga porazili u svojoj zemlji. Ovo je najveće moguće poniženje hrvatskih branitelja od veleizdaničke ,,hrvatske,, vlasti. Zamislite kako je hrvatskim braniteljima biti zarobljen u ,,oslobođenoj,, Hrvatskoj, kako je živiti u stalnom strahu da će vas veleizdajniča vlast izručiti poraženom okupatoru da vam sudi za obranu od okupatora, kako je živiti u stalnom strahu od izlaska iz Hrvatske, a pogotovo kako je teško ne smiti otići u posjet braći Hrvatima na okupiranom vikovnom hrvatskom ognjištu u tzv. BiH. Nadam se da će te razumiti hrvatske branitelje koji iz navedenih razloga ne izlaze iz Hrvatske, pa tako i one koji žive uz samu sadašnju granicu RH.

Lipo Vas pozdravljam i dajem Vam punu moralnu podršku.

Iskreno se nadam da će Vam naš dragi Bog dati obilje blagoslova u Vašem časnom radu, jer činite dobro. Sa zahvalnošću i poštovanjem Milenko Badžim.”

Fra. Andrija, Čestitan vam na prigodnoj organizaciji povodom dana zahvalnosti i želim da Vas i djecu prati Božji blagoslov… Program je dobar i opuštajući. Malo svjetla u ovoj tami. Hvala Bogu na tim trenucima mira, ljubavi i zajedništva. Budite sretni – Slavica Vučko

Radujem se Vašem uspjehu i srdačno Vas pozdravljam! Prof. Anđelko Mijatović. Olga Horvat nam uz ostalo piše: „…Svima koji na bilo koji način sudjeluju u programu želim puno uspjeha i svako dobro. Srdačan pozdrav!” Štovani Fra Andrija,

I još jedna čestitka: „Najljepše zahvaljujem na pozivu ali sad sam se vratio u Dubrovnik i sutra imam ispite pa opet odlazim do rujna.

Želim Vam ugodno i plodonosno ljeto i neka Vas dragi Bog čuva.

… Lijepi pozdrav uz štovanje Vaš – Tihomir Gracije Luković

++++

Na kraju smo se svi počastili ukusnim pizzama i sokovima.

 

* * *

Mlada ljeta, budućnost svijeta!

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI SA SJEDIŠTEM U MOSTARU
I
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO “NAPREDAK”

ORGANIZIRAJU

DAN ZAHVALNOSTI

U POVODU ZAVRŠETKA ŠKOLSKE 2015./2016. GODINE U SRIJEDU, 15. LIPNJA 2016. U 20 SATI U NAPRETKOVOM DOMU U MOSTARU.

U PROGRAMU SUDJELUJU:

Ženska klapa „Bura”,
pjevačica Sanda Pandža,
športski plesni klub “Erigo” Mostar,
članice KUD-a sv. Ante iz Cima,
predstavljanje Napretkovih mladih glazbenika
na klaviru, gitari i violini
pod vodstvom Anđele Milas, Mateja Vrebca i Marka Begića…
i drugi…
Voditeljica  programa je Tina Laco.

Radujemo se Vašem dolasku u Napretkov dom u Mostaru.

Ulaz je slobodan!

Fra Andrija Nikić, predsjednik.

Mostar, lipanj 2016.