Ukorak s vremenom

ČESTITKA SLAVODOBITNIKU 300. SINJSKE ALKE

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru
www.hkd-napredak-mostar.ba i
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru
www.hazu.ba Mostar

SLAVODOBITNIKU 300. SINJSKE ALKE
FRANI IVKOVIĆU

{gallery}300-sinjska-alka{/gallery}

Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestre!

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Mostara prenosim Vam čestitke članova Akademije, Napretka i hrvatskoga naroda iz Hercegovine.

Osjećamo vašu snagu i radost, ponos i zahvalnost zbog slobode koju su uz pomoć Gospe od Pobjede izvojevali odvažni branitelji prije 300 godina.

Došli smo svjedočeći postojanje hodočasničke Gospine staze koja je posljednjih desetljeća dvosmjerno obasuta Božjom milošću.

Onaj kome je „snaga ležala u topuzu”, odlučio je upotrijebiti ubojitu silu, ali vjernom puku zaštita je bila neprobojni štit naše Gospe Majke.

Uspomena na taj događaj posebno je upisan u dušu svakog alkara već 300 godina. Vjera u Boga, Gospin zagovor, molitva kršćanskog puka i fratara, gotovo je osam stoljeća presudna u prošlosti i susljednim agresijama. Molitva krunice duhovna je veza s dragima i snaga borbi za svoj narod, za svoju baštinu.

Vjerujemo da je Gospi od Slavodobića 1715. godine bio potreban samo pokret njezina prsta da odbije okupatorsku silu, tako joj je u Obrambenom ratu bio potreban jedan korak da obrani i blagoslovi našu zemlju i ostane s nama zauvijek!

Uz našu su Gospu, vjerni puk, neustrašivi fratri, odvažni alkari, vjerne alkarice: predsjednica Republike Hrvatske i gradonačelnica grada Sinja.

Ovom prigodom, u ime Akademije i katoličkog puka, slavodobitniku tristote Sinjske alke darujemo Gospin kip dijeleći s Vama ponos, radost i želje da se vrjednote katoličkog puk zabisere u našim dušama i srcima naših nasljednika.
Živjeli s Božjim blagoslovom i Gospinom zaštitom!

 

akademik fra Andrija Nikić,
predsjednik
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru
i
Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru

Mostar, 9. kolovoza 2015.