Priopćenja

Čestitka predsjedniku Hrvatskog kulturnog drustva Napredak Zagreb

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
UL. KNEZA MIHOVILA VIŠEVIĆA HUMSKOG BB,
88 000 MOSTAR – BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
hkd.napredak.mostar@gmail.com
tajnik@hkd-napredak-mostar.ba
nikic.andrija@tel.net.ba – predsjednik

Br. 100./2021.

Napretkov konvikt u Mostaru

Napretkov konvikt u Mostaru

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA NAPREDAK U ZAGREBU
MAG.ART. MILJENKO PULJIĆ

Dragi Miljenko!

Dragi Napretkovci, Prijatelji, Gosti, Simpatizeri… sve vas srdačno pozdravljam iz ushićene Napretkove kolijevke u Mostaru.

Zahvaljujem na poslanom bogatom programu što ste ga pripremili za slavlje prve Napretkove stoljetnice u Zagrebu.

U nemogućnosti da osobno dijelim s vama zasluženu radost, podsjećam vas na uspjehe što ih je Napredak do danas postigao i izražavam zahvalnost hercegovačkim franjevcima koji su 7. siječnja davne 1902. godine okupljeni oko provincijala fra Augustina Zupca u franjevačkom samostanu u Mostaru osnovali Hrvatsko potporno društvo, kasniji Napredak.

Zasijano zdravo sjeme na plodno tlo tijekom minulih desetljeća raslo je i topilo se i van granica Bosne i Hercegovine te u hrvatskoj metropoli u Zagrebu, uz brojnu lepezu svojih uspješnih djelatnosti, sagradio najveću zgradu – Napretkov neboder.

U jesen i 2021. godine s vama ponavljam da su hercegovački fratri prepoznali i probudili  darežljivost hrvatskog puka. Konkretnije: „Dobiva se dojam, stoji u tekstu, da je pronađen način te je razbudio ono stoljećima zatočeno rodoljublje hrvatskog puka koje je na oltar hrvatske misli prinosilo svoj obol.“

Nakon raznovrsne lepeze prihvaćenih inicijativa i poznatih uspjeha uvriježilo se priznanje da se uz  kronološki osnovane krovne ustanove  u hrvatskom narodu – Maticu hrvatsku  i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, koje su osnovane u Zagrebu pridružilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano, od državnih vlasti potvrđeno i proglašeno u Mostaru 1902.

U Programu ste, dragi Miljenko i ostali Napretkovci, upozorili na jedinstvene uspjehe Hrvatskog kulturnog društva Napredaku Zagrebu.

Tijekom minulog i slavljenoga stoljeća Napredak u Mostaru i Zagrebu je bio životno povezan.

To na jedinstven i konkretan način svjedoče naši noviji Kalendari.

Podsjećam širu javnost da smo suizdavači  Napretkovih i Akademijinih izdanja koji su ilustrirani jedinstvenim reprodukcijama slika redovnika i svećenika Julija J. Klovića (1498.- 3. siječnja 1578.). Svećenik  Julije Klović Boga je slavio svojim djelima. Glasovit je njegov, Časoslov Farnese. „Nikad još nije postojao niti će se u idućim stoljećima pojaviti tako rijedak i vrstan minijaturist, ili, možemo  reći, slikar sitnih djela, kakav je Julije Klović” – je Vasarijeva kvalifikacija Klovićeve umjetnosti. Slikama smo, uz odobrenje  i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Zagrebu – na čemu Akademiji izražavamo zahvalnost, okitili zajednički kalendar i za 2022. godinu.

Tako je uz  Kalež krvi hercegovačkih franjevačkih mučenika (kalendar za 2020.) i Kalež muke hercegovačkih fratara robijaša 93 osuđenika na preko 349 godina uzništva, nastao i Kalež trpnje – osamdesetosmorice naših fratara koji su odrobijali od preko 222 godine u komunističkim kazamatima.

Ta mučenička Hercegovina nadživjevši stoljeća bespravnosti  i kupana u krvi mučenika, osuđenika i patnika majka i Hrvatskog kulturnog društva Napredak sa sjedištem u Zagrebu.

U tome otkrivam Božji poticaj i prepoznajem  osobito blagoslovljen prostor vjere i vjerskih plodova koji je i dvadesetih godina 21. stoljeća razmiljen, prepoznatljiv, raznolik i obilat.

Podupirem da se sve dobro i plemenito višestruko umnoži na dobro naše mladeži i  budućnosti hrvatskoga naroda.

S ovim mislima pridružujem se današnjim slavljenicima u Zagrebu i želim da nam Napredak u Zagrebu živi ad multos annos

 

fra Andrija Nikić, predsjednik
Hrvatskog kulturnog društva ‚Napredak’ i
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
sa sjedištem u  Mostar

Mostar, 15. studenoga 2021. god.