Ukorak s vremenom

Čestitka za Božić i Novu 2021. godinu

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI  I
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK

sa sjedištem u Mostaru
88000 MOSTAR, p. p. 17. i 65.
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba | www.hkd-napredak-mostar.ba

Klović Dukovi

Julije J. Klović: Duhovi

Draga braćo i sestre,

tijekom minulih trideset godina pisao sam božićne i novogodišnje čestitke dodajući po koji kamenčić mozaiku živih i kućnih jaslica što ste ih i vi u svojim ambijentima priređivali, oko njih se okupljali, molili, pjesme pjevali i divili se Božiću.

Novi zavjet svjedoči: “kad se ispunilo vrijeme, posla Bog svoga Sina, rođena od žene, podređena Zakonu, da otkupi podređene Zakonu i da primimo posinstvo. A budući da ste sinovi, posla Bog u naša srca Duha svoga Sina koji viče: Abba – Oče naš! Stoga, nisi više rob, nego sin. A ako si sin, i baštinik si po Bogu.” (Gal 4, 4-7). Mi govorimo Bogu kao sin ocu, onako kako je sam Isus činio (Mt 14, 36).

Božić je nebesko-zemaljski događaj i božansko-ljudski dan! Najsretniji blagdan zemlje, čovječanstva i povijesti! Vremenska odrednica prema kojoj brojimo svoje godine i pamtimo događaje. Događaj mlad dvije tisuće godina. Isto toliko Božić je nebeska riječ i anđeoska melodija na usnama i u srcima kršćana te ljudi dobre volje!

Božić je veliki Bog u maloj hrvatskoj riječi! Riječ Božić su hrvatske jaslice Riječi Božjoj koja čovjekom postade i Bogom ostade! Božić je pjesma i povijest naroda hrvatskoga! Božić je budućnost u sadašnjosti ukorijenjen u prošlosti! Hrvatska riječ Božić je u isto vrijeme i naziv blagdana Isusova rođenja i ime Novorođenoga! Stoga bi tu najljepšu našu riječ trebalo izgovarati opranim jezikom! Hrvatska riječ Božić najkraći je vjernički ljetopis. U njoj su sabrani i pohranjeni mir, vjera, ljubav i nada! Kad god se izgovara ta čudesna i sveta hrvatska riječ, molitvom ili pjesmom, uzdahom ili čestitkom, oslikava se i predstavlja Hrvate, gdje god se oni nalaze.

Bog je našem Mladom ljetu dao opstanak, a mi mu moramo dati sadržaj. Djevica Marija je Božje Veličanstvo učinila našim bratom (rekao je sv. Franjo), a sada vodi svakog od nas svome Sinu da nas on po Duhu Svetomu učini djecom Božjom, svojom braćom i sestrama.

Pred nama je 365 dana. To je novi ljetopis našega života od 365 stranica. Svakoga dana možemo napisati po jednu stranicu. Neka oni koji je budu čitali nađu u njoj najljepše stihove ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Neka naša nova 2021. godina bude novi život, novi rad, novi uspjeh, nova odgovornost, nova sreća i novi blagoslov.

NA  DOBRO VAM  DOŠAO BOŽIĆ I MLADO LJETO.
BOŽJI BLAGOSLOV  NEKA VAS PRATI SVAKOGA DANA U 2021. GODINI

fra Andrija Nikić, predsjednik

Božić, 2020.