Ukorak s vremenom

Čestitka za Božić i Novu 2020. godinu

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI  I
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO Napredak sa sjedištem u Mostaru

88000 MOSTAR, p. p. 17. i 65.
džepni telefon:  00387 –  63 326 505
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba
www.hkd-napredak-mostar.ba

Klović Bijeg u Egipat

Klović Julije:  Bijeg u Egipat, Mojsije prelazi Crveno tmore

Dragi ljudi, dobre volje!

Na dobro Vam došao Božić, Sveto porođenje Isusovo!

Božić je dan kada se nebo prosulo na zemlju i Bog nastanio među nama! Božić je vrijeme kada i ljudi kreću Bogu u pohode! Pastiri! Kraljevi! Narodi! Vidjeli smo njegovu Ljepotu (Ivan)!

Božić je nebesko-zemaljski događaj i božansko-ljudski dan! Najsretniji blagdan zemlje, čovječanstva i povijesti! Vremenska odrednica prema kojoj brojimo svoje godine i pamtimo događaje. Događaj mlad  preko 2000 godina. Isto toliko Božić je nebeska riječ i anđeoska melodija na usnama i u srcima kršćana!

Božić je veliki Bog u maloj hrvatskoj riječi! Riječ Božić su hrvatske jaslice Riječi Božjoj koja čovjekom postade i Bogom ostade! Božić je pjesma i povijest naroda  hrvatskoga! Božić je budućnost u sadašnjosti ukorjenjenja u prošlosti! Hrvatska riječ Božić je u isto vrijeme i naziv blagdana Isusova rođenja i ime Novorođenoga! Stoga bi tu najljepšu našu riječ trebalo izgovarati opranim jezikom! Hrvatska riječ Božić najkraća je vjernička kronika. U njoj je sabrana i pohranjena vjera i nada, ljubav i zanos!  Kad god  se izgovara ta čudesna i sveta hrvatska riječ, molitvom ili pjesmom, uzdahom ili čestitkom, oslikava se i predstavlja  Hrvate, gdje god se oni nalaze. U početku je Sin Božji stvorio nebo i zelju, a danas je još ljudima i Bratom postao! Zato jedni drugima i pružamo ruku  pomirnicu radujući se braći s kojom živimo u svome vremenu.

Bog je našem Mladom ljetu dao opstanak, a mi mu moramo dati sadržaj. Djevica Marija je Božje Veličanstvo učinila našim bratom (rekao je sv. Franjo), a sada vodi svakog od nas svome Sinu da nas on po Duhu Svetomu učini djecom Božjom, svojom braćom i sestrama. Zato i jest Marija u Crkvi najvoljenija, najtraženija i najštovanija. Njoj su posvećeni brojni dani i svetkovine. Marija je prvi i najnaravniji dokaz da nas Bog voli i ljubi. Ona je Kraljice Mira što svjedoči svojim ukazanjima, ali i Pomoćnica u našem životu.

Pred nama je 366 dana. To je nova knjiga našega života od 366 stranica. Svakoga dana možemo napisati po jednu stranicu. Neka oni koji je budu čitali nađu u njoj najljepše stihove ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka naša nova 2020. godina bude novi život, novi rad i nova odgovornost.

NA  DOBRO VAM  DOŠAO BOŽIĆ I MLADO LJETO.
BOŽJI BLAGOSLOV  NEKA VAS PRATI SVAKOGA DANA U 2020. GODINI

 

fra Andrija Nikić, predsjednik

Božić, 2019.