Priopćenja

Čestitka: Gospođi MARIJI SLIŠKOVIĆ

HRVATSKO KULTURNODRUŠTVO NAPREDAK,
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
ACADEMIA SCIENTIARUM ET ARTIUM CROATICA
88 000 MOSTAR, p.p. 65.

Gospođi MARIJI SLIŠKOVIĆ
ZAGREB

Draga majko Marijo i ponosna Hercegovko!

Republiku Hrvatsku, uz Božju pomoć, imamo zahvaljujući
hrabrosti svojih branitelja i srcima majki Hrvatica!

Radujem se uspjehu naše Marije i primitku nagrade od Hercegovca Milana Bandića u srcu svih Hrvata.

Kada smo 2007. u Mostaru predstavljali Vaše Petoknjižje hrvatskih žena u Obrambenom ratu i stvaranju Republike Hrvatske podsjetio sam uz ostalo na posljednju kraljicu Katarine Kosača.

Ove godine navršava se 535 godina kako je naša kraljica Katarina uspjela preko Pape reći Europi da okupatori odvode katoličke djevojke u hareme i dječake u janjičare želeći uništiti hrvatski narod i katolički puk. Europa nije poslušala Katarinin vapaj za pomoć i turska okupacija se proširila i trajala gotovo četiri stoljeća. Tako je smanjivana brojnost katolika i hrvatskog naroda. Već dvadesetak godina Marija Slišković ponavlja da su okupatori s istoka silovali Hrvatice i ubijali cvijet hrvatskog naroda kako bi se domogli Lijepe naše. „U Hrvatskoj je oko tri tisuće silovanih Hrvatica. Zbog krutosti sadašnjih državnih zakona samo su njih tri i jedan muškarac dobili pravo na novčanu naknadu”- donosi Glas Koncila (10. ožujka 2013., str. 30).

Jedni i drugi okupatori su pokušavali najdublje degradirati i poniziti naše majke, djevojke, djevojčice. Okupatori su pokušavali i uvelike uništavali katoličke obitelji i hrvatski narod, a što je najgore, oni su pronašli suradnike među hrvatskim popuzanima i ulizicama.

Doista nagrada Zagrepčanka godine ide u prave ruke. To je istovremeno i nagrada našim hrabrim ženama o kojima je i riječ u knjizi „Sunčica”.

Dodjela zaslužene nagrade Mariji Slišković i žrtvama simbol je Sunčicama, a ostalima poticaj da se preživjele žrtve osnaže i zapišu svoja svjedočanstva, te sačuvaju od zaborava brojne i jedinstvene patnje. Ukoričena svjedočanstva će nas još više potaknuti na poštovanje i zahvalnost.

Draga Marijo i naše Sunčice! I danas Bogu zahvaljujem što vas je hrvatskom narodu dao da ostanemo ujedinjeni u molitvi i međusobnom podržavanju u življenju i svjedočenju naših katoličkih vrijednosti u ovom jedinstvenom prostor i vremenu koje nam je Gospodin darovao

fra Andrija Nikić,
predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i
Hrvatskog kulutrng društva Napredak u Mostaru

Mostar, 6. ožujka 2013.