Ukorak s vremenom

Čestitka

Riječ – dvije uz prvu poštansku marku posvećenu 150. obljetnici dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu

Drage sestre milosrdnice!
Draga braćo i sestre – sve vas srdačno pozdravljam!

Za Božić 1985.  godine u Mostaru sam priredio prvu filatelističku izložbu Božić na markama. Izložio sam preko 2500 neponištenih serija i s popisom sedamdesetak država koje su objavile te predivne marke. Uz izložbu sam priložio Knjigu dojmova u koje su posjetitelji mogli upisati svoja zapažanja. Nakon  mise, na Badnju večer, jedan je posjetitelj upisao: Zemlja za koje ne znam da postoje objavile su božićne markice, kada će doći vrijeme da se kod nas počnu objavljivati božićne marke? [1]

Na današnji dan (14. studenoga) 1871. stigle su sestre milosrdnice u Bosnu. Pozvao ih je  biskup fra Paškal Vujičić u dogovoru s provincijalom fra Mijom Gujićem. U Sarajevu  ih je dočekao fra Grga Martić, a na poziv biskupa fra Anđela Kraljevića i poglavara fra Andrije Karačića, 1872. godine sestre iz  Metkovića u Mostar dopratio je fra Petar Bakula. Uz pomoć fratara, sestre su otvarale škole po gradskim naseljima. Tako su otvorile 12 priznatih škola.

Tako, tijekom minulih 150 godina fratri su pomagali sestrama u Bosni, a  od 1872. i u Hercegovini. Sestre milosrdnice su, kao učiteljice i bolničarke, podizale duh katoličkog puka. Uključivale su se u vjerski i kulturni život Crkve kao i civilnoga društva i to sve  do današnjih dana.

Komunističkom okupacijom tih pokrajina, sestre su „izbačene“ na ulicu bez obzira na njihov životni poziv, karitativnu djelatnost, duhovna i tjelesna djela ljubavi te milosrđe. Naprotiv, sestre su i dalje po savjetu sv. Vinka „Ljubile Boga radom svojih ruku i znojem lica svoga“ i svjedočile da u njima odsjeva Evanđelje.

I dođe vrijeme, demokratske promjene u Bosni i Hercegovini omogućile su objavu poštanske marke koja svjedoči o 150 godina sestrinske predanosti Bogu i čovjeku. Upaljena svijeća evanđeoskih djela i samaritanske ljubavi, prerasla je u svjetionik koji raspršuje tamu i u današnjoj Bosni i Hercegovini.

150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u BiH

Hrvatska pošta (HP) Mostar, rujan 2021

Prigodna poštanska marka posvećena sestrama milosrdnicama jedinstveni je znak zahvalnosti i dokaz poštovanja njihovom radu. Ta mala poštanska marka čuvarica je i predstavljačica duhovnoga, kulturnoga, povijesnoga i prirodnoga bogatstva sestarske Udruge. Ona, minijaturno umjetničko djelo, putovat će svijetom pronoseći poruke ljepote, izvore  znanja i svjedočanstva povijesti sestara milosrdnica.

Drage sestre i Hrvatska pošta u Mostaru, u našoj Domovini, pridružuje se vašoj jedinstvenoj obljetnici objavom poštanske marke koja će  svjedočiti vašu povijest u Bosni i Hercegovini.

Bog vam dao mir i ustrajnost, pa tisućljeća nadživjele, Boga raspjevane slavile i svjetionicima samaritanske ljubavi vinkovske posebnosti Domovinu nam osvjetljavale!

Dragi i vječni Bog vas poživio!

fra Andrija Nikić, član povjerenstva Hrvatske pošte u Mostaru, te
predsjednik HKD Napretka i HAZU sa sjedištem u Mostaru

 

Sarajevo – Mostar, 14. studenoga 2021. godine.

 


[1] Nisam trebao puno čekati. U Mostaru, na sam Božić, su me pozvali na saslušanje i prisile koje su bile samo njima svojstvene… Ne samo da su me zaustavili, nego,uz poomć hodočasnika iz cijelog svijeta, potaknuli na  priređivanje Uskrsnih i Gospinih (za Veliku Gospu)  izložbama maraka u Mostaru, na Širokom Briejgu – katkad i na Kočerinu.