Ukorak s vremenom

Božićna čestitka

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „NAPREDAK” I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI SA SJEDIŠTEM U MOSTARU
88 000 MOSTAR, p. p. 17

Akademijina  i Napretkova čestitka

Preuzmite plakat (PDF)

Dragi ljudi, dobre volje!

Na dobro Vam došao Božić – sveto porođenje Isusovo!

Isus, se kao čovjek rodio u Betlehemu, jer je Bog tako ljubio svijet da je poslao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3,16). Radi nas i našega spasenja dolazi Sin Božji u skrovitosti Betlehema. Od tog časa godine se broje! On, veliki, pojavljuje se kao bespomoćno dijete; On moćni, pojavljuje se kao nemoćni; On koji je sve, pojavljuje se kao ništa. Isus Krist leži u jaslicama kao siromašno dijete. Samo su ga životinje primile u svoj stan, kao sebi jednakoga i prepustile mu jasle i pregršt slame i sijena.

Jaslice su mu krevetić. Događaj mlad 2023 godine. Isto toliko Božić je nebeska riječ i anđeoska melodija na usnama i u srcima kršćana!

Božić je dan kada se nebo prosulo na zemlju i Bog nastanio među nama! Božić je vrijeme kada i ljudi kreću Bogu u pohode! Pastiri! Kraljevi! Narodi!… svjedoče: Vidjeli smo njegovu Ljepotu (Ivan, evanđelist)! Božić je nebesko-zemaljski događaj i božansko-ljudski dan! Najsretniji blagdan zemlje, čovječanstva i povijesti! Vremenska odrednica prema kojoj brojimo svoje godine i pamtimo događaje. Godine 1223. godine sv. Franjo je svoj doživljaj Božića podijelio sa stanovnicima. Uz pomoć prijatelja Ivana i braće pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala u jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. … Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu… Braća pjevaju… i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjesi uživa svećenik.

Franjo zvonkim glasom pjeva evanđelje… Zatim propovijeda okupljenom narodu. Njegove riječi o rođenju siromašnog kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda… Množe se ondje darovi Svemogućega, a neki kreposni čovjek je imao viđenje. Vidio je, naime, kako u jaslama leži prestrašeno Djetešce i Božjeg Sveca koji Djetetu pristupa kao da ga hoće od sna probuditi… Dijete Isus bilo (je) zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je djelovanjem milosti po sluzi Franji bilo probuđeno i duboko utisnuto u vjerno pamćenje. Toga dana nastadoše
prve jaslice.

Događaj u Betlehemu Hrvate je obogatio riječju Božić. Božić je veliki Bog u maloj hrvatskoj riječi! Riječ Božić su hrvatske jaslice Riječi Božjoj koja čovjekom postade i Bogom ostade! Božić je pjesma i povijest naroda hrvatskoga!

Božić je budućnost u sadašnjosti ukorijenjen u prošlosti!

Hrvatska riječ Božić je u isto vrijeme i naziv blagdana Isusova rođenja i ime Novorođenoga! Stoga bi tu najljepšu našu riječ trebalo izgovarati opranim jezikom! Hrvatska riječ Božić najkraći je vjernički ljetopis. U njoj je sabrana i pohranjena vjera i nada, ljubav i zanos, ponos i pjesma! Kad god se izgovara ta čudesna i sveta hrvatska riječ, molitvom ili pjesmom, uzdahom ili čestitkom, oslikava se i predstavlja Hrvate, gdje god se oni nalaze.

Bog našem Mladom ljetu daje opstanak, a mi mu moramo dati sadržaj. Djevica Marija je Božje Veličanstvo učinila našim bratom (rekao je sv. Franjo), a sada vodi svakog od nas svome Sinu da nas On po Duhu Svetomu učini djecom Božjom, svojom braćom i sestrama.

Pred nama je 366 dana. To je nova knjiga našega života od 366 stranica. Svakoga dana možemo napisati po jednu stranicu.

Neka oni koji budu čitali naš Ljetopis nađu u njenu najljepše stihove ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka naša nova 2024. godina bude novi život, novi rad i nova odgovornost.

Mogu li išta više poželjeti? Mogu samo jedno poželjeti svima vama sretan put, neumoran rad i na dobro vam došao Božić i mlado ljeto!

BOŽJI BLAGOSLOV, KRISTOV MIR I LJUBAV DUHA SVETOGA NEKA VAS PRATE U SVE DANE
2024. GODINE!

fra Andrija Nikić, predsjednik
Božić, 2023.