Ukorak s vremenom

BOŽIĆNA ČESTITKA

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI I
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK sa sjedištem u Mostaru
88000 MOSTAR, p. p. 17. i p. p. 65.
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba
www.hkd-napredak-mostar.ba

PDF

J. Klović Rođenje Isusovo

J. Klović Rođenje Isusovo

Za cara Augusta (Lk 2,1) kada se ispunilo vrijeme, posla Bog svoga Sina, rođena od žene… da primimo sinovstvo (Gal 4, 4-5). I Riječ Tijelom postade (Iv 1,14). Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj. On je Krist, Gospodin (…) mnoštvo nebeske vojske je hvalilo Boga i govorilo: Slava Bogu u visini, i na zemlji Mir u ljudima njegove milosti. (Lk 2,10-14. i Mt 1, 21). To je „početak Radosne vijesti o Isusu Kristu, Sinu Božjemu“ (Mk 1,1), po kojemu postajemo svi „jedan u Isusu Kristu.“ (Gal 3, 28.).

Draga braćo i sestre,

još jedanput čitamo evanđeoski opis događaja Spasiteljeva rođenja koji nas potiče na put do Betlehema i da sebe ne izgubimo. Tu u Betlehemu, On, ponizan do zadnjeg atoma svoga bića, daruje se ljudskom rodu u štalici među životinjama, jer među bešćutnicima nije bilo mjesta. U Njegovoj blizini srce osjeća Spasiteljevu ljubav darovanu nam za život u sve dane. Isus je naše Svratište u koje je moguće zavući se i skloniti usred nevolja. Tu smo izloženi svjetlosti i protočnoj Božjoj milosti koja nas pretvara u svijetlo svijeta. Možemo primiti Njega u srce svoje! Biti dijete! Biti Božji! Bilo bi spasonosno da svi slavljenici Rođenja Sina Božjega kroz Njegove poruke sačuvane među koricama Novoga zavjeta žive svoje Bogosinovstvo..

Nekoliko tonova, poneka riječ, milozvučni glas nošen činom vjere, pjevušenjem hrvatskih božićnih pjesama, pridružit će nas tisućljetnom pjevu vjernoga puka i pretvoriti u srce povijesti, srce svijeta. Uzdam se u moje srce. Tako se možemo roditi, i sroditi, priznajući da vrijeme prolazi, ali Božić ne. To je prepoznao sv. Franjo i 1223. priredio žive jaslice, koje su na jedinstven način osvojile zemlju i ušle u obiteljske domove. Za Franju, primiti Božić, dijete-Boga na svoje ruke, u svoje srce, u svoj život među svoje fratre, bilo je neizrecivo iskustvo, iskustvo po kojemu je otkrivao i živio svoje Bogosinovstvo.

Glas proroka, evanđelista, apostola, misionara, fratara, svećenika, roditelja, vjeroučitelja… čestitki i božićnih poruka ne prestaje se prelijevati preko svih vjekova i ulijevati se u srca onih koji se prepoznaju Božjima. Božić je dar i to svakome.

Pa ako i ne primiš nijedan dar, primio si Božić. Isus, tek rođeni, najdragocjeniji je božićni dar. Božić počinje kada ga primiš, kada sebe, svoj život promišljaš kao dar od Boga. Božić čezne poći drugome ususret kao što si i sam darovan.

Anđeosku pjesmu najbolje čuju ljudi jednostavne duše, jednostavnog srca. Ona do njih dopire poput lahora, toga osobitog Božjeg govora podsjeća Stjepan Lice.

Draga braćo i sestre, pridružimo se anđeoskoj raspjevanoj vojsci, jer njihova pjesma živi. Nju u svojim danima dišemo.

I ona je kruh naš svagdašnji. Kruh naših duša. I ovogodišnji Božić nas želi potaknuti da se i mi pridružimo pjesmi anđela

i pjevamo s njima. Neka ta pjesma postane jedinstvo s našim životom. Zauvijek.

NA DOBRO NAM DOŠAO BOŽIĆ, SVETO POROĐENJE ISUSOVO I BILO BLAGOSLOVLJENO MLADO 2022. BOŽJE LJETO!

 

fra Andrija Nikić, predsjednik
Božić, 2021.

HKD Napredak i HAZU Mostar