Ukorak s vremenom

Božićna čestitka

 

bozic_cest

Božićna čestitka

Draga braćo i sestre!

 

U došašću proslavili smo šezdesetu Napretkovu božićnicu. Ozareni  radosnim iščekivanjem, uputili smo se prema Božiću. Bilo je veličanstveno. S tim oduševljenjem putujemo, do danas, kada došašće iščezava i vrijeme ustupa Božiću. Dok se iščekivanje susreće s dolaskom, jer  znate kamo nastojimo doći, nismo zaboravili koliko volimo Božić, od betlehemskih jasala do današnjih jaslica.

 

Proslavili smo i dvadesetu obljetnicu Napretkova obnoviteljskoga rada u  Mostaru, s darovateljskim slikama mladih umjetnika. Ove se godine, se u našu dvadesetu svakodnevicu, u devedeset četiri (u Zavičajnoj knjižnici) odnosno u pedeset devet knjiga (u Napretkovoj knjižnici), slijevaju, u Napretkovoj knjižnici, u šezdesetu božićnicu, 189 prigodnih kulturnih svečanosti sa 1.193 i za 1.193 člana. Članovi su naš najveći uspjeh i bogatstvo. Oni su poruka naše prošlosti, sigurnost sadašnjosti i nada  budućnosti. Za njih postojimo i radimo. Tu su djeca, mladež i iskusni ljudi. Oni su naše sve. Sve mi je to važno. Reći ću da mi je to ostavilo duboke tragove u srcu i postalo naše.

 

Mojim će pismom kliznuti još koja riječ. Prije nego što dođe pismo, ali i s pismom ćete biti radosni, jer godine nisu mogle promijeniti obnovljeni Napredak. Odjenite što toplo i pođite prema Betlehemu. Pratit će vas članovi Napretkove obitelji, a preko Betlehema idemo prema Mladomu 2011. ljetu i 110. Napretkovoj obljetnici sa svojim namjerama. Božić je naša nada. Djetešce je iskaz vjere u otajstvo utjelovljenja. Božić počinje kada slabi jakome oprosti njegovu slabost,  kada jaki zavoli snagu slaboga, kada bogati počne  dijeliti svoje imanje sa siromašnima, kada  glasni zastane kraj nijemoga i shvati što mu je on želio reći, kada  važno postane nevažno a nevažno postane važno i veliko, kada u tami neznatno svjetlo obeća bezbrižnost i život u svjetlu, a ti ne odugovlačiš nego pođeš, takav kakav jesi, prema tomu svjetlu. Tada, da, upravo tada počinje Božić.

 

Svima vama, dragi Napretkovci, prijatelji, dobročinitelji i ljudi dobre volje, uime 1.193 člana mostarskoga Napretka, želim da vam zasvijetli Isus Krist i da vas njegovo svjetlo obasjava u Vašemu životu!

 

Neka se raspjevanom porukom i obilnim Božjim blagoslovom, za božićne blagdane i Novo 2011. ljeto, zagriju veze ljubavi, dobrih želja, djela i sebedarja, pa neka se božanska milina razlije među ljudima, počevši od vas, dragi  prijatelji!

 

Neka nas Isus, Božja Riječ i Mudrost prosvjetljuje u našemu životu! Neka nas novorođeni Sin Božji poživi radosne, vesele i zdrave cijeli naš život!

 

Predsjednik HKD Napredak Mostar

prof. dr. fra Andrija Nikić

 

Mostar, Božić, 2010.