Napretkove tribine

Blagoslov spomen ploča Napretkovim velikanima i predstavljanje knjige autora Josipa Jurčevića, “Slučaj Perković”

U Napretkovom domu u Mostaru, u četvrtak 14. studenog u večernjim satima održana je prigodna tribina. U programu su sudjelovali: povjesničar i autor djela Slučaj Perković dr. sc. Josip Jurčević, odvjetnik i bivši ministar pravosuđa i uprave RH (1991. – 1992.) Bosiljko Mišetić i fra Andrija Nikić predsjednik Napretka. Voditeljica je bila dr. sc. Ozana Ramljak.

 

Predstavljanju knjige prethodio je blagoslov spomen ploča Napretkovih velikana: fra Radoslava Glavaša, fra Nikole Šimovića i dr. fra Leona Petrovića. Spomen ploče blagoslovio je fra Iko Skoko.

Na početku tribine fra Andrija je rekao par riječi o ovim velikanima, te napomenuo da se taj dan prisjećamo 111. obljetnice utemeljenja Hrvatskog potpornog društva Napredak u Mostaru kao i 23. obljetnice obnove rada Društva. U ime 1329 članova HKD Napredak fra Andrija je pozdravio nazočne, dodavši: „Napretkova mladež u Mostaru je ne samo naš najbolji ukras nego i najglasnije glazbalo, na kojem život svira svojom silinom i mijenama, vječnu glazbu neponovljivim inačicama. Ovo je grad koji povezuje hrvatski narod ne samo s prošlošću i budućnošću nego i sa svim podnevnicima i usporednicama, gdje su god živjeli i gdje žive Hrvati”.

Potom je fra Andrija rekao par riječi i o Napretkovim Velikanima: Profesor fra Radoslav Glavaš je utemeljitelj i prvi predsjednik društva za odgoj mladeži , te povjesničar, pokretač Kršćanske obitelji i promicatelj gospodarstva u Hercegovini; fra Nikola Šimović (1839. – 1912.) je bio predsjednik Napretka i graditelj Napretkova velebnog zdanja u Mostaru, te franjevačkih samostana na Humcu i u Mostaru, pisac, odgojitelj, generalni vikar Biskupija i provincijal; Dr. fra Leon Petrović (1883. – 1945.) je bio dugogodišnji predsjednik Napretka, odgojitelj mladeži, povjesničar, generalni vikar Biskupija, provincijal i predvodnik devedeset i trojice uznika i šezdeset petorice franjevačkih mučenika. U predvečerje 14. veljače 1945.g partizani su ga sa šestoricom fratara odveli iz franjevačkog samostana, ubili i njegovo tijelo bacili u Neretvu.

Nakon fra Andrije o knjizi Slučaj Perković govorili su zagrebački odvjetnik i bivši ministar pravosuđa i uprave RH Bosiljko Mišetić, te povjesničar i autor knjige dr. sc. Josip Jurčević. O knjizi je pored ostalog rečeno; „Slučaj Perković je postao slučaj koji je otvorio mogućnost suočavanja s najmračnijom dimenzijom hrvatske prošlosti i sadašnjosti koja svim silama pokušava okupirati i hrvatsku budućnost”. (16.str.)

Povijesničar Jurčević o slučaju Perković govori kako je nastao taj spor navodeći potrebu za prikrivanjem traga novca u velikoj pretvorbenoj pljački Hrvatske. U knjizi se iznose imena visokih udbaških časnika, te opisuje uspon Josipa Perkovića u obavještajnoj hijerarhiji bivše države, te njegov doprinos u stvaranju obavještajne zajednice u RH. A mnogi bivši čelnici u RH ne žele da Perković progovori. „Nastojat će ga spriječiti u tome na sve moguće načine. U knjizi se spominje i Aleksandar Ranković kojega je Tito odredio kao načelnika OZN-e. Kako stoji u knjizi, Ranković je provodio Titove zapovijedi te je rukovodio ubilačkim strojem koji je masovnim i pojedinačnim pogubljenjima, zatočenjima u logore (Goli otok i Sveti Grgur), oružanim akcijama, političkim procesima i drugim vrstama represije neutralizirao tzv. Unutarnje neprijatelje”. (str 64. i 65.). „Sve te zločine, kao i njihove počinitelje komunisti su tajili. U knjizi dalje stoji, EU je učinila što je morala. U svojim dokumentima jasno je osudila komunizam kao totalitaristički sustav koji je ubijao svoje protivnike zbog drukčijeg mišljenja”.

Kao povjesničar, Jurčević u ovoj knjizi oslikava apsurde i karakter obavještajnih službi koje su u prijelomnim trenucima stvaranja nove Hrvatske države prevažne i nezaobilazne vlasti koja nastupa sa ozbiljnih i državotvornih funkcija. „Najveći problem tada unutar Hrvatske nastao je onda kada je ona morala prihvatiti bivše udbaše bez kojih nije bilo moguće sastaviti kompletnu ratnu infrastrukturu države koja se nalazila pred ratom. Moglo bi se reći da su oni jednostavno samo presvukli odore. Tako su srpskom agresijom na Hrvatsku svi udbaši bili abolirani činjenicom doprinosa u ratu protiv Hrvatske ostavši tako u lagodnoj povlasti bezgrešnosti. Zbog toga ni danas nismo sigurni ne postoji li među tim sjenkama poneka krtica˝.

U knjizi se dalje navodi: „Žalosno je da u hrvatskom društvu dominiraju oni kojima hrvatska žrtva ne znači ništa. Dok god oni drže sve oblike vlasti, medije, financijske i sve društvene institucije, naše žrtve ostat će skrivene. Naš dug prema njima svakim je danom sve veći”.(dr. Andrija Hebrang)

Na kraju tribine svoju tegobnu uzničku sudbinu ispripovijedao nam je osamdesetogodišnji Mostarac Zvonimir Mucić., predsjednik Udruge političkih zatvorenika – opisujući potom svoje teške uzničke dane, svoj rad u rudniku, te kako uz taj rad završava strojarsku školu i kako nakon toga postaje ravnateljem Autoprijevoza u Mostaru i na toj dužnosti ostaje punih trideset godina. Ispričao je kako su pored njega udbaši zatvorili oko 1371 uznika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, osobito iz Hercegovine.
Potom je fra Andrija završio tribinu podijelivši zahvalnice nazočnima.

Ana Milićević

 

* * *

 

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK IZ MOSTARA I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

POZIVAJU VAS NA SUSRET
U POVODU
BLAGOSLOVA SPOMEN PLOČA NAPRETKOVIH VELIKANA:

FRA RADOSLAVA GLAVAŠA,
FRA NIKOLE ŠIMOVIĆA I
DR. FRA LEONA PETROVIĆA,
te predstavljanje knjige dr. Josipa Jurčevića,
Slučaj Perković – Spašavanje zločinačke budućnosti.

„Komunisti su tajili i počinitelje tih zločina kao i zapovjednike komunističkih odreda smrti… EU je učinila što je morala. U svojim dokumentima jasno je osudila komunizam kao totalitaristički sustav koji je ubijao svoje protivnike zbog drukčijeg mišljenja… Komunizam i dalje melje istražitelje njihovih žrtava… Žalosno je da u hrvatskom društvu dominiraju oni kojima hrvatska žrtva ne znači ništa. Dok god oni drže sve oblike vlasti, medije, financijske i sve društvene institucije, naše žrtve ostat će skrivene. Naš dug prema njima svakim je danom sve veći.” (Dr. Andrija Hebrang)

U programu sudjeluju:

dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca,
dr. sc. Josip Jurević,
bivši ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić,
dr. sc. Ozana Ramljak i
fra Andrija Nikić.

Program započinje u četvrtak 14. studenoga 2013. u 17.30 sati u domu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Kneza Mihovila V. Humskoga u Mostaru (bivša Liska br. 2, ulaz od Ljekarne)

Pozovite i prijatelje!
Radujemo se Vašem dolasku!

fra Andrija Nikić,
predsjednik

Mostar, 8. studenoga 2013.