Ukorak s vremenom

Bajramska čestitka

Vjernicima islamske vjeroispovijesti

 

U povodu muslimanskog blagdana Kurban-bajrama članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čestitaju i ovaj Blagdan svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Kako je poznato Kurban znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Bogu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome. A Bajram je prilika da pogledamo oko sebe, da vidimo, da uočimo u kakvom su stanju naši susjedi i braća, jer čovjek je čovjeku brat i zato među njima i u njima treba prevladavati bratska ljubav; ono što čovjek želi sebi, treba željeti i svome bratu.

 

Stoga, svim muslimankama i muslimanima koji slave Kurban bajram čestitamo blagdan i želimo da ga provedu u zdravlju, veselju i zadovoljstvu, te da bajramsku radost podijele s prijateljima i susjedima, na način kako se stoljećima radilo na našim područjima.

Nadam se da će proslava Kurban bajrama uroditi vidljivim plodovima kod vjernih Bošnjaka.

 

Neka Vam slavlje ovog blagdana, dok međusobno dijelite Božje darove, protekne u iskrenom poštovanju, razumijevanju i povezanosti u dobru, te Vam Gospodin učvrsti korake dijaloga i mira sa svim drugim vjernicima i ljudima dobre volje.

Neka i ovaj Bajram obnovi i učvrsti vjeru i nadu u bolju i pravedniju budućnost i međusobno poštovanje, priznavanje i pomaganje.

Neka milost i providnost jednoga, jedinog, jedinstvenog i svima nama zajedničkoga Boga zagrli našu Hercegovinu, cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve krajeve gdje žive naši sunarodnjaci –

 

želi fra Andrija Nikić, predsjednik

  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

i

     Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru

 

Mostar, 25. listopada 2012.