Ukorak s vremenom

62. Napretkova Božićnica

NAPRETKOVA
I
AKADEMIJINA BOŽIĆNICA U MOSTARU

Radujte se narodi

I ove godine, pred Božić, u Napretkovu domu u Mostaru održana je 62. po redu Napretkova Božićnica.

62-BozicnicaOve svete noći, raduje se Marija. I krš hercegovački s njom. Čujemo njegovo bilo. I vjetar. Čujemo mu dah. Čuju ga i građani Mostara, cijele Hercegovine. Čujemo njihov žamor. I dječica i odrasli. Čujemo njihov pjev. Združeni u pjesmu ljubavi, radujmo se svi, novorođenom Kralju pjevajući ili zaputimo se do Betlehema da vidimo taj događaj, to čudo koje su nam anđeli navijestili.

U bogatom programu su nastupili: Vedran Vegar glazbenik iz Vrgorca koji je pjesmom Bijeli Božić otpočeo sa programom, da bi svojim pjesmama program i završio.

Dječiji zbor „Osnovne škole A.B. Šimića” pod ravnanjem prof. Janje Božić otpjevavši tri Božićne pjesme uz pratnju flaute. Potom „ Mostarske balerine” pod vodstvom prof. Arlete Čehić otplesavši dvije predivne kreacije. Nakon njih na svjetlo pozornice izašli su mladi Napretkovi tamburaši, gitaristi i harmonikaši pod vodstvom Ante Skočibušića i Nikice Martinovića. Svaka skupina nastupila je i pokazala što su naučili u svojoj specijalizaciji.

U svetoj se božićnoj noći zvijezde smiju. Rosni se kristali redaju po travi, da ih lahor ne poklopi svojim hladnim prstima. U svom sjaju pjevaju hvalu Mariji, blagoslovljenoj Zvijezdi, u svetoj noći, koja u sjaju majčinske miline na pragu štalice, drži Djetešce, Svijetlo svijeta, na kojem se zvijezde svjetlošću pune.

Program je svojom pjesmom obogatila nama već poznata mlada pjevačica u usponu Sanda Pandža.

Nebeska majko Marijo! Pomogni nam otići u našu daljinu i dubinu, da otklopimo čašu srca, izvadimo zamagljeno lišće i pri svijetlu tvoga Sina, napunimo ga klasovima mira. Klasovima mira.

Na kraju su nastupile male plesačice modernog plesa pod vodstvom Sandre Kutle i Irene Marić.

Voditeljica ove Napretkove Božićnice bila je mlada Tina Laco koja nam je svojim voditeljskim glasom uspješno dočarala ljepotu Božića.

Svaki put kada dva čovjeka oproste jedan drugom, nastaje Božić.

Svaki put kad pomognete nekom čovjeku, nastaje Božić.

Svaki put kad se rodi jedno dijete, nastaje Božić.

Svaki put kad pokažete razumijevanje za svoje dijete, nastaje Božić.

Svaki put kad netko odluči živjeti pošteno, nastaje Božić.

Svaki put kad nastojiš dati novi smisao svom životu, nastaje Božić.

Svaki put kad nekog pogledaš očima srca, s osmijehom na licu, nastaje Božić.

Jer tako se rađa ljubav.

Jer tako se rađa pravednost.

Jer tako se rađa radost.

Jer tako se rađa mir.

Jer tako se rađa nada.

Jer tako se rađa Krist Gospodin.

Na samom kraju programa prof. Tihomir Marić i dr. fra Andrija Nikić predstavili su petnaesti jubilarni Kalendar za 2013. – tu godinu. Ove godine kalendar je sa Gospinim porukama posvećen Godini vjere.

Vjera je prije svega čovjekovo osobno prianjanje Bogu, istodobno, neodvojivo od toga, jest i slobodan pristanak uza svu istinu što ju je Bog objavio ljudima. Vjera traži razumijevanje: tko stvarno vjeruje, traži da bolje upoznao onoga u koga vjeruje i da bolje shvati ono što je on objavio. Vjerovati u Isusa Krista i u onoga, koji Ga je poslao radi našeg spasenja, nužno je kako bismo se spasili. Djevica Marija ostvaruje na najsavršeniji način poslušnost vjere. Budući je vjerovala kako „Bogu ništa nije nemoguće”(Lk 1,37), Marija je s vjerom primila poruku i obećanje koje joj je donio anđeo Gabrijel i dala svoj pristanak: „ Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!” (Lk 1,38). Kako bi slijedili Učitelja, po vjeri su Apostoli sve ostavili. Živjeli su zajedništvo života sa Isusom koji im je iznosio svoj nauk, ostavljajući im novo pravilo života po kojemu su trebali biti prepoznati kao njegovi učenici i nakon Isusove smrti, sve do dana današnjega.

Kalendar je i ove godine nakićen slikama vjernika koji su se okupili oko Gospe u Međugorju tom malom hercegovačkom svetištu koje je u svoje krilo, kroz ovih tridesetak godina, prigrlio mnoštvo vjernika i potrebitih ljubavi i vjere iz cijeloga svijeta.

U svojoj zahvali fra Andrija je uz ostalo rekao: „Evo Božića! A Božić nije samo datum. Božić je stanje našeg uma i srca. Tako Božić postaje dan koji drži sve vrijeme zajedno.

Poruka kršćanske nade glasi Bog “koji jest i koji bijaše i koji dolazi” (Ot 1,8) prati narod na svim njegovim putovima. Bog ne zaostaje za ljudskom poviješću, nego je preko sadašnjosti vodi u budućnost. Na toj nadi u Mostaru se rodio i izrastao ne samo Napredak nego i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Na toj nadi počela je i naša Knjižnica sa sedamdesetak tisuća knjiga graditi spomenike uljudbe u srcima osnih koji budu čitali naše knjige… Promatrajući sve vas, čini mi se, da čitam u vašim očima izraze zahvalnosti utemeljiteljima Društva – hercegovačkim franjevcima i rijetkim hrvatskim rodoljubima iz Mostara koji su osnovali Društvo i utemeljili Akademiju. Oni su sagradili u Mostaru našu kolijevku.” Predsjednik se požalio što nemamo medija, posebno Televizije da ovo posreduje brojnim gledateljima, zaželjevši da što prije Hrvati u Hercegovini dobiju svoju televiziju.

Kalendar završava fra Andrijinom čestitkom: Kraljice Mira, naša nebeska Majko, učvrsti nam vjeru, te daruj u duši mir, u životu sreću, u tijelu zdravlje, na usnama riječ ohrabrenja, snagu i upornost u pomaganju našem narodu i bližnjemu svome, povrh svega mir i blagostanje u svakom ljudskom životu. NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I MLADO LJETO, TE 111. NAPRETKOVA GODINA I DRUGA GODINA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI SA SJEDIŠTEM U MOSTARU!

Mostar, 18. prosinca 2012.