Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Studijsko putovanje u Italiju

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” iz Mostara, pod vodstvom fra Andrije Nikića, suorganiziralo je polaznicima tečaja talijanskog jezika studijsko putovanje u Italiju radi učenja i usavršavanja talijanskoga jezika.

{module [64]}

Zainteresirane za još bolje naučiti talijanski jezik i upoznati kulturu i civilizaciju Italije na put su krenule Sandra Kutle, Irena Marić, Suzana Pervan, Blaženka Vidović i sestre Magdalena Šarić i Ivana Markotić.

 Naše putovanje po Italiji započelo je u Ankoni (Ancona), u gradu u kojem su nas ujutro 24. srpnja dočekali naši ljubazni domaćini don Paolo Arienti i obitelj Borlotti. Nakon kratkog upoznavanja krenuli smo u Rim (Roma), grad bogate kulturne i duhovne baštine. Za neke od nas to je bio prvi susret s Vječnim gradom. Zaista i jest vječni grad, prelijep, veličanstven i raskošan. Posjetili smo baziliku svetog Petra, molile na grobu blaženog pape Ivana Pavla II. Prošetali smo do famozne Piazze di Spagna. Među brojnim velebnim spomenicima Rima je i Fontana di Trevi. I mi smo, kao i mnogi posjetitelji, poželjeli ponovo biti dio tog grada.

Prekrasnim apeninskim krajolicima, brežuljcima na kojima su se smjestili gradovi, crkve ili dvorci put nas je vodio dalje, u unutrašnjost. Prenoćili smo u gradiću Città della Pieve. U istom smo gradu posjetili samostan sestara klarisa, koje su nam ukratko predstavile povijest samostana i klauzurni način života.

Slijedećeg dana stigli smo u Asiz (Assisi). Za mene, franjevku, posjetiti Asiz bio je uistinu izuzetan osjećaj. Susret sa svetim Franjom i svetom Klarom. Kao što su Franjo i Klara nerazdvojivi uzori svetosti tako su nerazdvojivi dio svojeg rodnog grada. Posjetili smo samostan i crkvu sv. Damjana, baziliku i grob svetog Franje, baziliku i grob svete Klare, vidjeli Križ sv. Damjana, samotište u Carcerima, mjesto koje je Svetac posebno volio – Porcijunkulu. Moliti i stajati na tom svetom tlu uistinu je veličanstveno. Bilo je lijepo posjetiti mjesta o kojima smo toliko puta slušali, čitali i divili se, mjesta kojima je hodio sveti Franjo, a čijim stopama, duhovnim i stvarnim, kušamo i mi danas ići…

Svoje smo putovanje nastavili na sjever, u Lombardiju. Naše odredište bilo je Pumenengo, malo mjesto u pokrajini Bergamo. Naši su nam domaćini Lorena i Giuseppe Borlotti iskazali dobrodošlicu u svome domu, darovali su nam sebe i svoje vrijeme i nastojali nam pokazati ljepote svojeg kraja. Tako smo posjetili dva velika Gospina svetišta u Caravaggiu (Nostra Signora di Caravaggio) i Adru (Madonna della neve). Posjetili smo također i regionalno središte, grad Bergamo (Citt’ alta) i biskupijsko središte Cremonu. Tamo su nas velikodušno primili suorganizatori putovanja i domaćini don Paolo Arienti i don Marco Foderi. Prošetali smo živopisnim gradom, najpoznatijem po izradi prvorazrednih violina, posjetili katedralu sv. Bone, pastoralni centar u kojem djeluje don Paolo, klauzurne sestre dominikanke.

U vrućim ljetnim danima, dok se mnogi bore pronaći dašak osvježenja, naši su nas domaćini odveli u Dolomitske Alpe. Nas petnaestak, što domaćina, što gostiju, proveli smo šest dana u podnožju odmarališta Madonna di Campiglio, odlazeći povremeno na planine, jezera, vodopade.

A učenje talijanskoga jezika? Njega smo svladavale u hodu, razgovoru. Bile smiješne kad smo to pokušale reći svim raspoloživim sredstvima, sretne kad nam je pošlo za rukom izraziti svoje predznanje. U slobodnom vremenu posvećivale bismo se učenju talijanskog jezika, imajući uvijek na raspolaganju odgovor i savjet iz prve ruke.

Za oproštaj naši su nam domaćini organizirali prekrasnu večeru. U znak našeg upoznavanja i prijateljstva poklonili su nam, uz osobne darove, i „asišku” maslinu, zaželjevši da naše prijateljstvo poput masline raste i donosi plod u svoje vrijeme. Naša će maslina svoje mjesto pronaći u hercegovačkom kamenjaru, a u našim srcima ostat će divna uspomena na prelijepo iskustvo i dane provedene u Italiji.

Na povratku u Ankonu posjetili smo Gospino svetište u Loretu, zahvaljujući Gospodinu na ovom prekrasnom putovanju i molile za sve one koji su nam ovo omogućili.

Zahvalne smo Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak” i fra Andriji Nikiću za sve što je učinio za nas kao i obitelji Borlotti iz Pumenenga te don Paolu i don Marcu iz Cremone.

Sudionice Studijskog putovanja